Brandwonden & littekentherapie

Na het ontslag uit het hospitaal komt het genezingsproces van brandwonden en littekens pas echt op gang. Kinesitherapie speelt een centrale rol in de nazorg. Bij Scaracademy, Universiteit Antwerpen leerden we naast de traditionele kinesitherapie ook de nieuwste innoverende technieken toe te passen dit onder leiding van een multidisciplinair team van dermatologen, artsen, chirurgen, verpleegkundigen, zorgcoördinatoren, fysio-, ergo-, kinesitherapeuten, psychologen, orthopedische technici, ….

Hieronder vindt u een overzicht van het aanbod :

Mobilisatie

Indien een litteken over een gewricht loopt, kunnen er door de spanningen op het litteken bewegingsbeperkingen ontstaan, die in ernstige gevallen zelfs echte misvormingen teweeg brengen. Daarom is het noodzakelijk dat de kinesitherapeut vanaf de dag na de operatie de beweeglijkheid onderhoudt door middel van posturale rekkingen. Dit moet volgehouden worden zolang het litteken blijft veranderen. Het is ook belangrijk om een patiënt terug voor te bereiden op zijn terugkeer in het sociale en het beroepsleven. Hiertoe gaat men de patiënt reactiveren met actieve oefentherapie op de modernste fitness apparatuur.

Kineplastie

Het uitzicht van het litteken wordt bepaald door de dikte (hypertrofie) en de spanningen op het litteken (retractie – attractie). Beide componenten kunnen fel verbeterd worden door manuele defibrosering of kineplastie; dit is een recente techniek die slechts door een beperkt aantal kinesitherapeuten in België gekend is. Deze technieken, met de hand uitgevoerd, worden toegepast vanaf 3 weken na operatie tot aan de volledige genezing van het litteken.

Vacuo-therapie

Littekens die ouder zijn dan 6 maanden kunnen soms nog zeer dik zijn of fel rood kleuren. Bij zulke littekens volstaat de manuele behandeling niet meer. Dan kunnen wij mechanische defibrosering toepassen, hierbij wordt de huid met negatieve druk aangezogen en waardoor ze sterk gemobiliseerd wordt.