Manuele Therapie

Manuele therapie is een Bijzondere Beroepsbekwaamheid binnen de kinesitherapie die zich richt op de functioneringsproblemen van patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat. De klachten uiten zich in het neuromusculoskeletale domein, en deze hangen samen met beperkingen in activiteiten en participatie en kunnen de algemene gezondheid ongunstig beïnvloeden. De balans belasting- belastbaarheid wordt in onevenwicht gebracht. De wervelkolom en/of extremiteiten spelen hierbij een centrale rol.

De manueel therapeut handelt op basis van het klinisch redeneren en gebruikt specifieke behandelingstechnieken waaronder manuele technieken en oefentherapie.
Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. De nadruk ligt hierbij op het behandelen van het houdings- en bewegingsapparaat door het uitoefenen van zogenaamde “hands-on technieken”. Op basis van “evidence based practice” maken we hierbij gebruik van specifieke onderzoeks- en behandelingstechnieken waaronder het uitvoeren van mobilisaties en manipulaties.
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
De manueel therapeut is daarnaast ook uitstekend geplaatst om mensen bij te staan met houdings- en bewegingsadvies. Voorts kan een manueel therapeut een belangrijke plaats innemen bij de begeleiding van atleten en sporters, ter preventie van blessures.

Hoe gaat een manueel therapeut te werk?

Tijdens de eerste consultatie is er een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek. In het gesprek worden er specifieke vragen gesteld over de aard en het ontstaan van je klachten. Daarna volgt een klinisch onderzoek waarin met diverse testen (gewrichtstesten, spiertesten, neurologische testen, coördinatietesten e.a.) de plaats, de ernst en de oorzaak van klachten opgespoord worden.

De behandeling

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken (tracties, translaties, mobilisaties, manipulaties, …) die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
De uitgevoerde manuele technieken worden steeds gecombineerd met een actief oefenprogramma, dat je vaak ook thuis kan uitvoeren.
Verder bestaat het behandelprogramma van de manueel therapeut uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
http://www.bamt.be/therapeuten/