Orofasciale Myo functionele Therapie

Hierbij behandelen we klachten van de kaak, het aangezicht, de nek en hoofdregio. Hiervoor werken we vaak samen met de huisarts, logopedist, tandarts, orthodont, parodontoloog, endodontholoog, kaakchirurg, gnatholoog, NKO-arts, neuroloog.

De orofaciaal therapeut behandelt klachten zoals :

· Knappende en klikkende kaakgewrichten

· Vermoeide en gespannen kauwspieren / kaken

· Beperkte mondopening (Trismus)

· Tandenknarsen (Bruxisme)

· Onverklaarbare kiespijn

· Pijn bij het oor

· Verlammingen in het aangezicht (n. Facialis Parese / n. Trigeminus neuralgie)

· Oorsuizen (Tinnitus)

· Uitstralende pijn naar hoofd, nek en schouders

· Hoofdpijnklachten

· Duizeligheid bij veranderingen van lichaamshouding of bij beweging. (Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid BPPD)

· Postoperatieve begeleiding van de kaak en in het hoofd-halsgebied.

De behandeling kan onder meer bestaan uit het geven van voorlichting, advies en oefeninstructies. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van op de kaak, de schedel en de wervelkolom gerichte manuele behandeltechnieken.

Behandeling

Bij een eerste behandeling voert de therapeut een uitgebreid gesprek met u. Naast lichamelijk onderzoek wordt er gelet op de houding & beweging van de kaak, het hoofd en eventueel de wervelkolom. Aan de hand van deze aspecten wordt het behandelplan opgesteld. Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is uitleggen waar de klachten mogelijk vandaan komen en vooral: hoe u ze kan voorkomen. Naast specifieke oefeningen naar bewustwording, die dienen als thuisoefenprogramma, kunnen massage van nek- en aangezichtsspieren, stretching en mobilisatie van gewrichten ook onderdeel zijn van de therapie